Tweet
Beste liefheb(ster)s,
Voor iedereen die verliefd is: de kille feiten op een rij.
Oftewel, wat giert daar zoal door uw bloed op Valentijnsdag.
1.Phenylethylamine, ook wel PEA genoemd. Het effect van PEA lijkt op dat van amfetamine en zorgt ervoor dat je je energiek voelt.
Dus: Je loopt niet maar rent, je fietst niet maar vliegt. Met twee uur slaap kan je prima de hele dag weer aan. Je kunt geen moment stil zitten. De mensen om je heen worden gek van jouw hysterie, maar jij bent niet te stoppen.
2. Dopamine: Heeft een stimulerend effect op ons ‘beloningssysteem’ in de hersenen, wat weer te maken heeft met verslavingen. Dopamine kan ook voor een euforisch gevoel zorgen.
Dus: Je hebt hem net een kwartier geleden gezien en wordt alweer gek van verlangen. Als een junk achter het Centraal wachtend op zijn volgende shot, bedenk je de wildste plannen om zo snel mogelijk weer bij elkaar te kunnen zijn. Rustig zit je twee en een half uur in de trein om een middagje samen te kunnen zijn, een junk, dat ben je.
3. Noradrenaline zorgt voor de aanmaak van adrenaline, het bekende stresshormoon. Je lichaam staat op scherp en maakt zich op voor een ‘flight’ or ‘fight’ reactie.
Dus: Zwetende handen en een bonzend hart. Je lijkt alles veel scherper te zien, en je honger verdwijnt (het vlucht namelijk niet zo gemakkelijk met een volle buik).
Gelukkig blijven al deze hormonen niet eeuwig door je bloedbaan gieren. Na ongeveer anderhalf tot drie jaar beginnen de hormonen af te nemen.
Dit gaat geleidelijk zodat je niet opeens met een noodgang van die roze wolk afdondert .
Mocht je tijdens die heftige verliefdheid toch aan de kant gezet worden, dan is dergelijk liefdesverdriet volgens deskundigen te vergelijken met het plotseling en zonder hulp moeten afkicken van een ernstige verslaving.
Aanhoudende huilbuien, verminderde eetlust, gewichtverlies, slapeloosheid, labiliteit en verlies van initiatief zijn het gevolg.
Maar als de chemie na een jaar of drie is uitgewerkt. Krijg je dan nooit meer dat euforische, gelukzalige gevoel?
Hee, maar daar is Oxytocine, dit ‘knuffelhormoon’ zorgt ervoor dat we ons tevreden en rustig voelen, en dat we meer behoefte hebben aan gezelligheid en contact. En je lichaam blijft dit hormoon aanmaken zodra je je partner ziet!
Lisa Smiles
Geen opmerkingen:
Een reactie posten